Author Topic: zdrowiewbudowie.jimdo.com  (Read 1383 times)

Offline BladyMamut

  • Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Posts: 2 560
  • Reputacja: +12/-0
zdrowiewbudowie.jimdo.com
« on: (Wed) 04.06.2014, 01:54:54 »
http://zdrowiewbudowie.jimdo.com/

Ludzie i natura

Od dziecka zadaję sobie pytania, jak bardzo jesteśmy spójni z naturą, jak wielka jest i powinna być nasza zależność od natury? Czy możemy być od niej zupełnie niezależni? Czy odcinanie się od przyrody, naturalności może przynieść ludziom jakieś korzyści? Obserwując świat można jednak odnieść wrażenie, że pomijanie praw przyrody nie wyszło nam na dobre. Obecnie świat zmierza w kierunku uprzemysłowienia, chemizacji, farmakologii. Jakiś czas temu pojawiła się żywność wygodna, która tylko z nazwy przypomina jedzenie, nie dając nic prócz kalorii i chemicznych dodatków. Taka żywność jest przetworzona, wysoko oczyszczona, czyli upośledzona. Jej wchłanianie jest ograniczone przy okazji powodując liczne schorzenia. Aby zorientować się co jakie składniki są w żywności, czasami wystarczy przeczytać etykietę produktu, a nieznane nam składniki odszukać w Internecie, albo porozmawiać z producentami mleka, rolnikami – zadziwiające jest to, że oni nie piją tego mleka, które przejdzie przez dojarki ze względu na środki używane do mycia dojarek. Nasze mieszkania to betonowe bunkry nasączone chemikaliami, pełne szkodliwych grzybów i pleśni, wyposażone w sztuczne meble i sprzęty. Powietrze wokół nas, trafiające do naszych płuc i całego organizmu jest zanieczyszczone przez spaliny samochodowe, toksyczne dymy ze spalania, elektrownie. Pojawia się jeszcze jedno „dobrodziejstwo” cywilizowanego świata – stres. Przyczynia się do niego strach o pracę, o pieniądze, o byt rodziny, stres związany z rywalizacją, konfliktami w najbliższym otoczeniu. Nasze organizmy z powodu nadmiaru toksyn i stresu nie radzą sobie z wirusami, bakteriami i zakażeniami. Organizm jest przeciążony i zaczyna chorować. Wtedy z „pomocą” przychodzą lekarze i firmy farmaceutyczne. Za ich poleceniem aplikujemy naszemu organizmowi kolejne dawki chemicznego koktajlu, dodatkowo go przy tym osłabiając. Wynikiem oddziaływania na nas zanieczyszczeń ze środowiska, żywności, leków, kosmetyków oraz złej diety (obecność cukru, tłuszczów zwierzęcych,, używek, wysoko przetworzonej żywności, niedobory witamin i pierwiastków śladowych, błonnika, kwasów omega 3 i in.) są różnorakie choroby – alergie, nietolerancje, cukrzyce, miażdżyce, nowotwory i inne. Na stan naszego zdrowia mają wpływ przeróżne czynniki, wg Lalonda główne czynniki to styl życia (53%), środowisko fizyczne (21%), genetyka (16%), opieka medyczna (10 %). Jak widać najwięcej zależy od stylu życia, czyli to co jemy, jak pracujemy, czy się stresujemy, czy przebywamy na świeżym powietrzu, czy regularnie ćwiczymy i jesteśmy w ruchu. Mamy też wpływ na środowisko, w którym żyjemy, możemy wybierać te miejsca na swoje zamieszkanie, gdzie kumulacja zanieczyszczeń jest mniejsza.
Taki stan rzeczy zmotywował nas do podjęcia działań, mających na celu poprawę tej sytuacji w dziedzinach na jakie mamy wpływ. Zaczęliśmy od siebie, oczyściliśmy organizm z toksyn, zmieniliśmy dietę swoją i dzieci, zaczęliśmy uprawiać swoje warzywa. Oraz postanowiliśmy zbudować dom dla siebie z ekologicznych materiałów i zamieszkać z dala od miasta. Wprowadzone zmiany w naszym życiu przyniosły nam wiele korzyści. Postanowiliśmy podzielić się naszą wiedzą na temat zdrowego budownictwa, zachowania zdrowia bez leków, zdrowej żywności oraz wyprodukowanymi przez nas w sposób naturalny warzywami, owocami i ziołami.

Zapraszamy.
Joanna i Grzegorz Krawiec


Warsztaty i wykłady.
Przeprowadzamy je u nas na miejscu lub u klienta.
Zakres warsztatów:
1. Budowlane z wykorzystaniem naturalnych materiałów. Obejmuje:
budowa domu metodą straw bale lub z glinobloczków
budowa altany
budowa sauny
buowa pieca rakietowego
tynkowanie gliną
2. Warsztaty kulinarne
pieczenie chleba
kuchnia witariańska
kuchnia bezglutenowa
kuchnia wegetariańska i wegańska
warsztaty kulinarne dla dzieci
3. Warsztaty uprawy roślin naturalnymi metodami oraz uprawa roślin na balkonie
4. Wykłady
na temat budownictwa ekologicznego
na temat zdrowego odżywiania
 


*********


Najczęściej stosowaną definicją permakultury jest definicja Billa Mollisona, prekursora permakultury. Wg niego: „Permakultura to świadome planowanie i utrzymanie wydajnych ekosystemów, które charakteryzują się różnorodnością, stabilnością oraz naturalnym odnawianiem się. Stanowi ona harmonijną integrację krajobrazu i środowiska z działalnością człowieka w celu zapewnienia mu pożywienia, energii, schronienia. Zapewnia również rozwój potrzeb artystycznych, kulturowych, duchowych w sposób samowystarczalny – niewymagający zewnętrznej infrastruktury i zewnętrznego zarządzania.”
 
Ważna jest zgoda z naturą, nie niszczenie jej, a jednoczesne wykorzystywanie jej walorów do utrzymania w zdrowiu i dobrej kondycji ludzi, zwierząt i roślin oraz osiągania wysokich plonów naturalnymi metodami. Obserwacja świata, natury odgrywa tu znacząca rolę i podsuwa gotowe rozwiązania. Chemizacja naturalnego środowiska i nadmierna eksploatacja ziemi doprowadziły do zniszczenia szeroko pojętej naturalności. Dzisiaj w powietrzu, którym oddychamy, w wodzie, którą pijemy i pożywieniu, które spożywamy jest mnóstwo zanieczyszczeń, chemii, które są przyczyną wielu chorób. Proces chemizacji środowiska jest odwracalny, potrzeba tylko aby jak najwięcej ludzi to zrozumiało. Znakomitym przykładem człowieka zmieniającego myślenie ludzi jest Masanobu Fukuoka. Dawniej pracował jako agrobiolog, ale porzucił tę posadę, powrócił do gospodarstwa ojca i tam odtworzył tradycyjne metody upraw. Jego naturalne metody zaowocowały wysokimi plonami, a jego książka cieszy się ogromną popularnością: „Rewolucja źdźbła słomy”.
 
Permakultura może przejawiać się w wielu aspektach życia. W zasadzie zaczyna się wewnątrz nas samych. Oznacza to zgodę naszych myśli z działaniami, brak wewnętrznych konfliktów. Permakulturę możemy zachować we wnętrzu naszego domu, rozwiązując konflikty bez przemocy czy stosując kompostownik oraz wokół domu uprawiając bogatą roślinność, z zachowaniem naturalnych zasad nawożenia czy wspierania się roślin. Permakultura powinna objąć także budownictwo, wykorzystując jako materiał budulcowy najbardziej naturalne surowce, uzyskując domy pasywne. Nieodzownym elementem jest również organizacja społeczności, w której żyjemy, wzajemne wsparcie i uzupełnianie się, a wszystko oparte o etyczne zasady:
1. Troszcz się o ziemię,
2. Troszcz się o ludzi,
3. Dziel się nadmiarem.
Idealne byłoby stworzenie warunków również do rozwoju duchowego.
 
W naszym gospodarstwie chcemy wykorzystać jak najwięcej elementów permakultury.
 
Dla mnie permakultura to sposób życia, myślenia i funkcjonowania.
« Last Edit: (Thu) 01.01.1970, 02:00:00 by Guest »
“Zacznij tam gdzie jesteś, użyj tego co masz, zrób co możesz”
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić rozsądku.


Jeśli widzisz uszkodzony post - kliknij "Zgłoś do moderatora". Dziekuje