Author Topic: Co To Jest Glutation?  (Read 9804 times)

Offline BladyMamut

  • Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Posts: 2 554
  • Reputacja: +12/-0
Co To Jest Glutation?
« on: (Sun) 14.06.2015, 00:46:40 »
Co To Jest Glutation?

Nazwa glutation (GSH) nie jest powszechnie znana. Nawet lekarze, którzy słyszeli o glutationie mają niepełną wiedzę na temat jego właściwości. Glutation jest trójpeptydem, to znaczy składa się z trzech połączonych ze sobą związków: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Wszystkie trzy aminokwasy syntetyzowane są przez nasz organizm. Glutation jest najbardziej rozpowszechnionym, niskocząsteczkowym związkiem w przyrodzie. Bez glutationu nie ma życia. Każda komórka w organizmie produkuje glutation. Zapotrzebowanie na ten naturalny antyoksydant jest bardzo duże, ponieważ jest on szybko zużywany pod wpływem wielu czynników. Jako najpotężniejszy antyutleniacz neutralizuje wolne rodniki powstające podczas zakażeń, zanieczyszczenia środowiska, promieniowania słonecznego, złej diety, stresów, zażywania leków, urazów, skaleczeń, poparzeń i oczywiście starzenia się organizmu.

Wszystkie składniki glutationu występują w spożywanych przez nas pokarmach, a mimo to jego stężenie zmniejsza się wraz z wiekiem oraz w wyniku wielu chorób związanych z procesem starzenia. Tego niedoboru nie można uzupełnić z pokarmem, ponieważ glutation nie wchłania się jako cały związek lecz ulega strawieniu do aminokwasów. Problem syntetyzowania glutationu stanowi cysteina, której zawartość w pożywieniu jest bardzo niska. Pozostałe składniki glutationu: kwas glutaminowy i glicyna znajdują się w pokarmach w wystarczającej ilości. Cysteina znajduje się w mleku matki oraz w śladowych ilościach w białku serwatki mleka krowiego (0,6%), a także w śladowych ilościach w brokułach, białku jaj w surowym, czerwonym mięsie i w surowych rybach. Ilości te są jednak niewystarczające do odtworzenia zapasów glutationu w wewnątrzkomórowej biosyntezie. Z badań naukowych wynika, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła, w zależności od związku, od kilkunastu do kilkudziesięciu procent. Uwzględniając te spadki, aby dostarczyć odpowiednią ilość cysteiny potrzebnej do syntezy glutationu, należałoby codziennie zjadać małą przyczepkę brokułów, kilka kilogramów mięsa lub ryb. A to po prostu nie jest możliwe.

Obniżenie poziomu glutationu prowadzi do chorób i przedwczesnej śmierci. Dlatego ważne jest aby niedobór glutationu uzupełniać naturalnymi przeciwutleniaczami dostarczonymi z pożywieniem. Dieta powinna zawierać przeciwutleniające witaminy: C, E, A (beta-karoten) i inne karotenoidy, witaminy z grupy B, polifenole a wśród nich bioflawonoidy oraz selen, cynk, magnez, miedź i mangan. Biofawonoidy oraz inne związki fenolowe, podobnie jak glutation, wykazują działanie antyoksydacyjne oraz wpływają na układ immunologiczny polepszając jakość odporności. Mogą więc razem z wymienionymi przeciwutleniaczami zastąpić niedobory glutationu w naszym organizmie.

Źródło: http://cywilizacjaazdrowie.blogspot.co.uk/2012/08/co-to-jest-glutation.html


Glutation (GSH) A Zdrowie

Glutation jest najważniejszym przeciwutleniaczem wewnętrznym (endogennym) występującym w komórkach organizmu. Jest to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez każdą komórkę naszego organizmu. Składa się z 3 aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Cysteina zawiera grupę siarkową (SH) odpowiedzialną za chemiczne właściwości glutationu(G) stąd skrót (GSH). Dzięki grupie siarkowej glutation może oddawać aż dwa elektrony i neutralizować wiele wolnych rodników
Glutation w organizmie pracuje na trzech poziomach:
1.Jako najważniejszy, naturalny antyoksydant, który jednocześnie regeneruje witaminy o właściwościach przeciwutleniaczy.
2.Wspomaga układ odpornościowy - uczestnicząc w zwalczaniu wirusów i bakterii, dzięki czemu zwiększa nasze szanse na zachowanie zdrowia.
3.Działa jako detoksykant, czyli wiążąc się z toksynami i zanieczyszczeniami odtruwa nasz organizm.

GSH jako najsilniejszy, naturalny przeciwutleniacz, pełni główną rolę w komórkowych procesach antyoksydacyjnych, neutralizując wolne rodniki. Jeśli cząsteczka glutationu napotyka destrukcyjnie działający rodnik, oddaje mu elektron zamieniając się w nieszkodliwą cząsteczkę. W wyniku tej reakcji cząsteczka nie staje się rodnikiem lecz łączy się z inną cząsteczką GSH, która także przereagowała z wolnym rodnikiem tworząc neutralny, nietoksyczny związek. W synergii z glutationem działają inne przeciwutleniacze pochodzenia zewnętrznego (egzogenne), które wprowadzamy do organizmu z pokarmem. Najważniejsze z nich to witaminy C i E oraz selen. Prawidłowa funkcja tych antyoksydantów zależy od glutationu. To GSH reaktywuje egzogenne antyutleniacze po ich reakcji z wolnymi rodnikami uwalniając je od związanych rodników. Dzięki temu mogą ponownie podjąć walkę z utleniaczami.

GSH a układ odpornościowy. Układ immunologiczny jest pierwszą linią obrony przed wszelkimi infekcjami. Obrona immunologiczna organizmu jest procesem bardzo skomplikowanym. Układ odpornościowy wyszukuje, rozpoznaje i atakuje antygeny, do których należą mikroorganizmy, alergeny, komórki nowotworowe oraz przeszczepione tkanki. Zaatakowany organizm broni się aktywując komórki układu odpornościowego. Organizm o dużej zawartości glutationu w komórkach zapobiega wnikaniu patogenów oraz łatwiej i szybciej zwalcza choroby. Bierze więc udział zarówno w prewencji jak i w terapii. Glutation przyczynia się do produkcji białych krwinek, zwiększa ich ilość i jednocześnie poprawia jakość limfocytów. GSH odgrywa najważniejszą rolę w funkcjonowaniu komórek odpornościowych. Dr n. med. GUSTAVO BOUNOUS, światowy ekspert od glutationu stwierdził "Czynnikiem ograniczającym właściwą aktywność limfocytów jest dostępność glutationu". Układ odpornościowy posiada kilka typów komórek do walki z antygenami. Między innymi wyróżnia się duże komórki ropotwórcze, które pochłaniają i trawią patogeny, oraz mniejsze limfocyty. W organizmie występuje kilka typów limfocytów. Limfocyty B identyfikują patogeny i znakują je dla pomocniczych limfocytów T. Pomocnicze limfocyty T mobilizują do walki cytostatyczne limfocyty T, które niszczą patogeny. Po ich zniszczeniu supresorowe limfocyty T informują układ immunologiczny o wykonaniu zadania. Limfocyty B stanowią około 10% a limfocyty T około 80% wszystkich krążących we krwi limfocytów. Jeśli proporcje te są zaburzone, patogeny łatwo dostają się do organizmu i zdrowie nasze jest zagrożone. Dr n. med. JIMMY GUTMAN w książce GLUTATION TWÓJ KLUCZ DO ZDROWIA podaje, że limfocyty T są niszczone przez wirusa HIV, wywołującego chorobę AIDS. Choroba ta jest w zasadzie dysfunkcją limfocytów T. Pacjenci cierpią z powodu niedoboru glutationu w limfocytach T. Grupa badaczy kierowana przez M. Roederera odkryła, że u pacjentów z AIDS stężenie GSH spada o 30% w porównaniu z poziomem kontrolnym. Spadek ten u osób zakażonych HIV powoduje postępujące osłabienie układu odpornościowego.

Na dobrą kondycję układu odpornościowego wpływa zdrowa dieta wzbogacona witaminami oraz makro- i mikroelementami pochodzenia naturalnego, wysiłek fizyczny 45-60 min. trzy razy w tygodniu, właściwa masa ciała, umiejętność panowania nad stresem oraz wypoczynek (8 godzin snu). Należy unikać silnego nasłonecznienia, toksyn, palenia tytoniu, picia alkoholu oraz nadużywania leków zwłaszcza niepotrzebnego stosowania antybiotyków i sterydów. Z alkoholi poleca się czerwone, gronowe wino wypijane w niewielkich ilościach podczas posiłków. Polecana dawka dla kobiet to 200 ml a dla mężczyzn 250 ml. Na dobre funkcjonowanie układu immunologicznego ma także wpływ pozytywne usposobienie, śmiech oraz psychiczne wsparcie bliskich osób, zwłaszcza podczas ciężkich chorób.

GSH a detoksykacja. Nasze otoczenie zawiera dziesiątki tysięcy różnych toksyn dostających się do organizmu z żywnością, powietrzem oraz z wodą. Dzięki mechanizmom ochronnym organizmu a zwłaszcza systemom detoksykacji opartym na glutationie nie umieramy zbyt wcześnie z powodu różnych trucizn. Jednak na skutek rozległego i długotrwałego oddziaływania substancji toksycznych organizm ludzki słabiej funkcjonuje.

Glutation odkrył De-Rey-Pailhade roku 1888 ale dopiero w latach 70. wyjaśniono jego rolę w detoksykacji. Głównymi organami odpowiedzialnymi za procesy detoksykacji i usuwanie toksyn są: wątroba i nerki. Organy te zawierają największe stężenie wewnątrzkomórkowego GSH. Glutation przyczynia się do detoksykacji wielu zanieczyszczeń, związków rakotwórczych, metali ciężkich, herbicydów, pestycydów czy związków promieniotwórczych. Codziennie jesteśmy narażeni na działanie dymu papierosowego, spalin, konserwantów spożywczych a także amalgamatów dentystycznych w plombach. Usuwanie tych związków zależy od zawartości glutationu w komórkach, który fizycznie wiąże się z toksycznymi związkami, wspomaga ich przemianę do rozpuszczalnych, nieszkodliwych form, które usuwane są z organizmu z żółcią lub z moczem.

Badania wykazały, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a więc sprzyja kumulacji toksyn w organizmie a to powoduje uszkodzenie pojedynczych komórek i całych organów. Osoba dobrze odżywiona, wypoczęta i dbająca o kondycję fizyczną łatwiej utrzyma odpowiedni poziom biochemiczny i immunologiczny organizmu a więc będzie w mniejszym stopniu narażona na choroby.


Literatura:
1. Jimmy Gutman, GLUTATION TWÓJ KLUCZ DO ZDROWIA.2008, Wydawnictwo SKOCZEK
2. Frederic Le Cren, PRZECIWUTLENIACZE rewolucja w medycynie XXI wieku.2006, Warszawa

Źródło: http://cywilizacjaazdrowie.blogspot.co.uk/2012/08/glutation-gsh-zdrowie.html


Sposoby Podwyższania Poziomu Glutationu W Organizmie

Z poprzednich artykułów wiemy co to jest glutation, jak ważną rolę pełni w naszym organizmie a także to, że jego zawartość spada z wiekiem. Wiemy również, że niskie wartości glutationu przyczyniają się do powstawania chorób oraz starzenia się organizmu. Skoro glutation jest tak bardzo ważny dla zdrowia człowieka, to musimy się dowiedzieć czy istnieją możliwości podwyższania jego poziomu.

Istnieje kilka sposobów zwiększenia poziomu glutationu. Należy do nich stosowanie leków lub produktów naturalnych (suplementów diety). Leki muszą być podawane pod kontrolą lekarza. Natomiast większość suplementów jest nieskuteczna. Tylko nieliczne są godne polecenia. W tym artykule omówię wady i zalety produktów, które można znaleźć w aptekach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

LEKI PODNOSZĄCE POZIOM GLUTATIONU
NAC (N-acetylocysteina jest efektywnym prekursorem glutationu dostępnym na rynku jako lek (Mucomist, Parvolex i inne), oraz jako suplement diety. NAC jest pochodną aminokwasu L-cysteiny. N-acetylocysteina była stosowana w niektórych chorobach płuc jako lek służący do usuwania zalegającego śluzu. Obecnie stosuje się NAC przy przedawkowaniu acetaminofenu. Badania na zwierzętach, a także badania laboratoryjne wykazały skuteczność NAC w chorobach wywołanych stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny występuje wówczas gdy utleniaczy czyli wolnych rodników jest więcej w organizmie niż przeciwutleniaczy (glutation).

Terapia NAC ma dwie podstawowe wady. Pierwsza wada, NAC jest lekiem i jak każdy farmaceutyk wprowadza do organizmu związki toksyczne, które powodują przykre dla człowieka skutki uboczne. Drugą wadą jest to, że NAC powoduje gwałtowny wzrost poziomu glutationu, którego zawartość w ciągu kilku godzin równie gwałtownie spada, często nawet poniżej kontrolnego poziomu. Aby stale utrzymać podwyższony poziom GSH należy łykać lub wstrzykiwać NAC kilka razy dziennie. A to jest uciążliwe dla organizmu.

SAM (S-adenozylometionina), jest ona formą metioniny już częściowo przekształconą w cysteinę. SAM można stosować w terapii marskości wątroby lub przy zapaleniu woreczka żółciowego. Lek powoduje skutki uboczne w postaci suchości w ustach, pobudzenia lub problemów żołądkowo-jelitowych. Inne leki są w toku badań i nie udostępniono ich jeszcze dla lekarzy i pacjentów.

NATURALNE PRODUKTY PODWYŻSZAJĄCE POZIOM GSH
GLUTATION stosowany doustnie jest powszechnie dostępny w postaci pigułek lub proszku, produkowanego przez różne firmy chemiczne. Niestety, taki glutation nie jest przydatny dla organizmu, gdyż tylko znikoma jego ilość trafia do krwiobiegu. Reszta zostaje strawiona w przewodzie pokarmowym do związków, których komórki nie mogą wykorzystać do produkcji GSH. Badacze udowodnili słabą biodostępność glutationu przyjmowanego doustnie, zwłaszcza w wątrobie gdzie jest najbardziej potrzebny.

CYSTEINA (L-CYSTEINA) jest aminokwasem dostępnym w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Może ona w niewielkich ilościach podnosić poziom wewnątrzkomórkowego glutationu, ponieważ po zjedzeniu utlenia się w przewodzie pokarmowym. Cysteinę w formie suplementu można łatwo przedawkować narażając się na szkodliwą dla zdrowia hipercysteinemię i ewentualne skutki uboczne. Cysteina, jest podatna na atak wolnych rodników i zanim dotrze do komórek jest utleniana do toksycznych metabolitów a wśród nich znajdują się bardzo aktywne wolne rodniki. Tak więc z cysteiny podczas metabolicznych przemian powstają szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. A to dyskwalifikuje użycie cysteiny jako przeciwutleniacza.

METIONINA (L-metionina) jest aminokwasem uznawanym jako prekursor cysteiny, a więc pośrednio również GSH. Przemiana metioniny w glutation jest procesem skomplikowanym, wieloetapowym i podatnym na różne zakłócenia. Powyżej pewnych dawek metionina może być toksyczna. Poza tym metionina jest także prekursorem homocysteiny, która według ostatnich badań może powodować arteriosklerozę (utratę elastyczności naczyń krwionośnych). Metioninę stosuje się w medycynie przy zatruciach rtęcią i ołowiem. Przyjmowanie suplementów metioniny powinno się odbywać pod kontrolą lekarza.

MELATONINA jest hormonem naturalnie produkowanym przez szyszynkę (gruczoł znajdujący się w centralnej części mózgowia). Odgrywa ona ważną rolę w regulacji snu i czuwania. Jej wydzielanie wzrasta w nocy, w ciemności, a z chwilą pojawienia się światła dziennego spada prawie do zera. Wydzielanie melatoniny zmniejsza się z wiekiem. Melatoninę uważa się za nasz zegar biologiczny. Jako suplement diety stosowana jest w zaburzeniach snu.

Ostatnie badania wykazały, że melationina może zapobiegać procesom starzenia się organizmu, objawom choroby Alzheimera i Parkinsona, chorobie nowotworowej, oraz wzmacniać odporność. Melatonina jest również silnym przeciwutleniaczem, a także wspomaga działanie innych antyoksydantów. Melatonina wykazuje zdolność do podnoszenia poziomu glutationu w wielu tkankach: w mózgu, wątrobie, mięśniach i w surowicy krwi. Zespół badaczy z University of Teksas wykazał, że po podaniu melatoniny poziom glutationu w mózgu podwyższył się dwa razy w czasie krótszym niż 30 minut. Tak jak w całym organizmie, również i w mózgu glutation neutralizuje toksyczne rodniki wodorotlenowe. Z tym, że w mózgu efektywniej działa podczas snu. Wydaje się zatem, że wspomagając działanie glutationu, melatonina może chronić mózg i tkankę nerwową przed uszkodzeniami. Kilka europejskich badań potwierdziło te obserwacje.

Bezpieczeństwo długoterminowego stosowania melatoniny nie zostało jeszcze sprawdzone. Profesor Jacques de Champlain przypomina, że wszystkie badania nad metioniną były prowadzone na zwierzętach. A metabolizm myszy i innych gryzoni zdecydowanie różni się od ludzkiego. Doktor Russel Reiter przyznaje, że "mimo swoich zadziwiających właściwości - melatonina ani jakakolwiek inny związek - na pewno nie jest lekiem na całe zło." Próby kliniczne na ludziach są bardzo kosztowne, a melatonina jest substancją naturalną i nie można jej opatentować. Dlatego koncerny farmaceutyczne nie są zainteresowane finansowaniem tych badań. Główny problem polega na całkowitej nieznajomości ewentualnych, niepożądanych skutków ubocznych stosowania melatoniny przez dłuższy czas. A zatem melatonina powinna być stosowana w porozumieniu z odpowiednim specjalistą.

Pozostało do omówienia jeszcze kilka naturalnych związków podwyższających poziom glutationu w organizmie. Opiszę je następnym razem, ponieważ ten artykuł jest zbyt obszerny i jesteście już Państwo zmęczeni czytaniem.


Literatura:
JIMMY GUTMANN MD, GLUTATION TWÓJ KLUCZ DO ZDROWIA, 2008, WYDAWNICTWO SKOCZEK
FREDERIC LE CREN PRZECIWUTLENIACZE REWOLUCJA W MEDYCYNIE XXI WIEKU, WARSZAWA, 2006

Źródło: http://cywilizacjaazdrowie.blogspot.co.uk/2013/06/sposoby-podwyzszania-poziomu-glutationu.html


Sposoby Podwyższania Glutationu W Organizmie - ciąg dalszy

GLUTAMINA - PALIWO MÓZGOWE
Następnym, ważnym aminokwasem w produkcji glutationu, jest glutamina (Gln), zwana "paliwem mózgowym". Jest to najpospoliciej występujący w organizmie wolny aminokwas. Glutamina powszechnie występuje we krwi, w mięśniach, w mózgu. W mózgu najbardziej pospolitym aminokwasem jest glutaminian (Glu), a glutamina zajmuje drugie miejsce.

MÓZGOWI TRZEJ MUSZKIETEROWIE
Dla mózgu bardzo ważne są trzy aminokwasy nazwane przez Erica Bravermana jako "mózgowi trzej muszkieterowie". Są to glutamina, glutaminian i kwas gamma-aminomasłowy (GABA). Aminokwasy: Gln, Glu i GABA są ściśle ze sobą powiązane i zaliczane do aminokwasów glutaminianowych. Należą one do podobnej kategorii związków chemicznych ale pełnią różne funkcje. Aminokwasy te mogą się wzajemnie przekształcać. Jeśli w mózgu brakuje kwasu glutaminowego lub glutaminianu, organizm potrafi pozyskać glutaminę z mięśni i przekształcić ją w kwas glutaminowy lub glutaminian.

GLUTAMINA WAŻNA DLA ORGANIZMU
Glutamina odgrywa ważną rolę w metabolizmie, funkcjonowaniu mięśni, stymuluje system immunologiczny, jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla komórek wyścielających przewód pokarmowy, działa zapobiegawczo i terapeutycznie w chorobach nowotworowych, a także odtruwa organizm, wspomaga metabolizm wątrobowy i zapobiega starzeniu.

SUPLEMENTACJA GLUTAMINĄ
Podczas ciężkich chorób, po wysiłku fizycznym czy podczas stresu obniża się poziom glutaminy w organizmie. To dlatego glutamina jest ważnym suplementem dla pacjentów po zabiegach chirurgicznych, cierpiący na zaniki mięśniowe spowodowane AIDS czy chorobą nowotworową, pacjentów z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, a także dla sportowców.

Doustna i dożylna suplementacja glutaminą podnosi stężenie glutationu w organizmie. T.R. Harward z Florydy i M. Bosoglu z Turcji potwierdzili w swoich podobnych badaniach wpływ zawartości glutaminy na poziom glutationu (GSH) w jelicie. Wyniki badań wykazały spadek utleniania lipidów i zmniejszenie natężenia stresu oksydacyjnego spowodowanego zastosowaniem suplementów glutaminy. Y. Cao z Arkansas obserwował trzykrotny wzrost GSH jelitowego po zastosowaniu suplementacji glutaminą.

Zdrowe osoby nie potrzebują suplementacji glutaminą. U zdrowych osób glutamina może powodować skutki uboczne, na przykład zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Szczególną ostrożność powinni zachować ludzie starsi oraz chorzy z niewydolnością nerek czy wątroby. Każda poważniejsza suplementacja powinna obywać się pod kontrolą lekarza.

SUPLEMENTACJA GLUTAMINĄ A BADANIA LEKARSKIE
Glutamina jako składnik odżywczy dla hospitalizowanych pacjentów była szeroko badana. Potrzebne jest jeszcze przeprowadzenie dodatkowych badań w celu ustalenia konkretnych dawek dla poszczególnych przypadków medycznych oraz intensywności wysiłku fizycznego.

GLUTAMINA W POKARMACH
Glutamina występuje w wielu pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Jest ona jednak degradowana podczas gotowania, smażenia czy pieczenia. Dobrym źródłem glutaminy jest surowy szpinak i natka pietruszki. Bogate w glutaminę jest również surowe mięso kurczaków, ryb, wołowe i wieprzowe. Spożywanie surowego mięsa jest jednak ryzykowne, ponieważ naraża nas na zatrucia drobnoustrojami czy pasożytami.

LITERATURA:
Jimmy Gutman MD, GLUTATION Twój Klucz Do Zdrowia. 2008, Wydawnictwo SKOCZEK


Źródło: http://cywilizacjaazdrowie.blogspot.co.uk/2013/07/sposoby-podwyzszania-glutationu-w.html
“Zacznij tam gdzie jesteś, użyj tego co masz, zrób co możesz”
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić rozsądku.


Jeśli widzisz uszkodzony post - kliknij "Zgłoś do moderatora". Dziekuje