Register

Author Topic: Małe zmiany w przywilejach 2016  (Read 113318 times)

Offline Anomalia

• Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Reputacja: +5/-0
  • 12345678901234
Małe zmiany w przywilejach 2016
« on: (Sat) 23.01.2016, 22:41:35 »
Witam,

ze względu na duży rozmiar dwóch tabel w bazie danych forum - zdecydowałem się przejść na "lepszy" mechanizm wyszukiwania tematów i postów na forum i usunąłem tabelę, w której zbierały się wszystkie hasła wpisane przez użytkowników(boty?).

Ponieważ sens wyszukiwanych haseł - a raczej jego brak wskazuje na to, że w sporej ilości hasła były wypisywane przez boty - zmuszony jestem zabrać flagi zezwalające użytkownikom bez postów korzystania z wyszukiwarki forumowej.

Podsumowując:
- Wyszukiwarka będzie działała wolniej, jednak nie powinno mieć to wpływu na wyniki wyszukiwań. (jeśli tak nie jest - pisać)
- Użytkownicy z ilością postów "0"
nie mogą już korzystać z wyszukiwarki dopóki nie napiszą przynajmniej 3 postów weryfikowanych przez moderatora.
"Wszystko co jest potrzebne do życia powstało na ziemi jeszcze przed człowiekiem, bo gdyby ingerencja człowieka w naturę była potrzebna do przetrwania życia - to tak na prawdę te życie nigdy by nie powstało."~Anomalia

Offline Split!

• Moderator Globalny
  • Sen świadomy
  • *
  • Reputacja: +3/-0
Odp: Małe zmiany w przywilejach 2016
« Reply #1 on: (Wed) 27.01.2016, 01:16:22 »
Kurde, to jak? Nie będą mogli korzystać z wyszukiwarki zanim 3 postów nie napiszą?! Ma to sens? :(

Offline Anomalia

• Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Reputacja: +5/-0
  • 12345678901234
Odp: Małe zmiany w przywilejach 2016
« Reply #2 on: (Wed) 27.01.2016, 20:09:57 »
Ma, treści jest tak sporo na naszym forum, że nie tylko google penetruje wszystkie strony skanując i robiąc swoje kopie stron. Obciąża to serwer. W dodatku robiąc porządki w bazie danych wyszło, ze boty sobie swobodnie korzystały z wyszukiwarki forumowej wręcz gwałcąc dopuszczalną moc obliczeniową naszego serwera i zajmując od cholery miejsca w bazie (ponad połowę). Usunąłem już to i póki co nie uważam, żeby rozsądne było to przywracać.
« Last Edit: (Wed) 27.01.2016, 20:15:16 by Anomalia »
"Wszystko co jest potrzebne do życia powstało na ziemi jeszcze przed człowiekiem, bo gdyby ingerencja człowieka w naturę była potrzebna do przetrwania życia - to tak na prawdę te życie nigdy by nie powstało."~Anomalia