Author Topic: Jak szybko i tanio usunąć pestycydy z warzyw i owoców  (Read 1893 times)

Offline BladyMamut

  • Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Posts: 2 554
  • Reputacja: +12/-0
Jak szybko i tanio usunąć pestycydy z warzyw i owoców
« on: (Mon) 07.04.2014, 12:03:54 »
Jak szybko i tanio usunąć pestycydy z warzyw i owoców

Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców hodowanych bez chemii (z upraw organicznych albo od działkowiczów nawożących naturalnym kompostem), musimy dla własnego dobra pozbyć się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców po przyniesieniu ich do domu z warzywniaka. Sama woda nie zda tutaj egzaminu i zaraz wyjaśnię dlaczego.

W sklepach ze zdrową żywnością są co prawda specjalne płyny służące do tego celu, lecz są one drogie – na 500-600 ml takiego „specjalnego” płynu musimy wyłożyć 20-30 zł. Czy jest sposób aby drogi „płyn do mycia warzyw i owoców” zastąpić tańszym rozwiązaniem? Oczywiście, możemy zrobić to samo a nawet o niebo lepiej za grosze!  Dzisiaj opowiem jak to zrobić. W 5 minut.

Większość drogich zagranicznych (polskich nie spotkałam) płynów do mycia warzyw i owoców dostępnych w sprzedaży to marketingowa ściema. Receptury oparte na kwasach (jabłkowy, mleczny, cytrynowy itd.) pomagają pozbyć się co prawda szkodliwych bakterii (E.coli, Listeria czy Salmonella) ale nie usuwają większości pestycydów.

Gdzie jest haczyk?


Otóż większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych ma skład opracowany tak, aby był wygodny dla rolników, czyli aby opady atmosferyczne nie zmywały ich z powierzchni opryskanych płodów rolnych. Jednym słowem są oleiste. Dotyczy to np. szeroko dzisiaj stosowanych karbaminianów czy pestycydów organofosforanowych (inaczej fosforoorganicznych). Nie są to jednak te połyskliwe woski, którymi pokryte są często np. jabłka. Oleiste pestycydy nie są ani widoczne gołym okiem ani też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych substancji.
Zatem przystępujemy do działania! Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców:

Krok 1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj  ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie masz może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (ten kupujemy w dużych torbach, 1 kg za ok. 8-10 zł). Jeśli masz w domu jonizator czyli maszynę do produkcji wody o żądanym odczynie (typu Leveluk, Chanson, Biontech itp.) nastaw maszynę na kwaśne pH (2,5-3,5).

Krok 2. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej (również kupujemy w dużych torbach 1 kg ok. 4-6 zł). Jeśli masz w domu jonizator czyli maszynę do produkcji wody o żądanym odczynie (typu Leveluk, Chanson, Biontech itp.) nastaw maszynę na pH maksymalne (pH 10-11,5).

Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film.
Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7).
Całą operację możemy wykonać korzystając z dwukomorowego zlewu (lub dwóch dużych misek) w ciągu 5 minut i kosztuje to w dodatku grosze!
Czy zdrowie Twoje i Twoich bliskich jest warte 5 minut,  odrobiny octu lub kwasku cytrynowego i kuchennej sody? Teraz bez wymówek typu „nie mam czasu”. Po prostu wyrób sobie nawyk oczyszczania warzyw i owoców z pestycydów od razu po przyniesieniu zakupów do domu. Pięć minut! Potem umyte owoce i warzywa włóż do lodówki. Należy zjadać je na bieżąco nieco szybciej niż te niemyte, ale przynajmniej w lodówce nie będą razem się walać warzywa skażone chemikaliami i te czyste. Umyte w ten sposób warzywa i owoce są dużo smaczniejsze niż pokryte pestycydami (czyli umyte np. w samej wodzie lub wodzie z octem), więc znikną z lodówki w mgnieniu oka.
A kiedy tylko macie okazję pamiętajcie, że zawsze warto zakupić warzywa uprawiane na zdrowej i nieskażonej chemią ziemi. Część chemikaliów która dostała się do warzyw z ziemi – po prostu już w nich zostaje, a tych nie da rady po prostu zmyć. To co można uprawiajcie sami na balkonie lub kuchennym parapecie, tym bardziej, że np. zioła czy zieleninę warto zawsze mieć pod ręką.



Źródło: http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
« Last Edit: (Sat) 06.06.2015, 03:48:07 by BladyMamut »
“Zacznij tam gdzie jesteś, użyj tego co masz, zrób co możesz”
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić rozsądku.


Jeśli widzisz uszkodzony post - kliknij "Zgłoś do moderatora". Dziekuje

Offline BladyMamut

  • Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Posts: 2 554
  • Reputacja: +12/-0
Re: Jak szybko i tanio usunąć pestycydy z warzyw i owoców
« Reply #1 on: (Mon) 07.04.2014, 12:09:00 »
Jeszcze jedna „trutka” na nas – pestycydy



PESTYCYDY

Pestycydy (środki ochrony roślin, środki  szkodnikobójcze, przeciwpasożytnicze) są  to grupy związków chemicznych (płynne lub w postaci proszku) pochodzenia  naturalnego (roślinne) lub syntetycznego stosowane do zwalczania chorób roślin,  ich pasożytów (np. owadów), regulacji wzrostu roślin i usuwania chwastów oraz  ochrony żywności przed grzybami, owadami, gryzoniami itp. szkodnikami.

Wielu  pestycydów stosuje się do zwalczania szkodników w lasach, konserwacji drewna,  odzieży, a także zwalczania nadmiernego rozwoju niepożądanych roślin w  zbiornikach wodnych. Niektóre pestycydy używane są w działaniach sanitarnych,  higienie osobistej ludzi oraz w leczeniu różnych chorób.

Pestycydy  są stosowane głównie w rolnictwie i w przemysłowej produkcji żywności. Często  pestycydy traktowane są przez przeciętnego człowieka jako coś niegroźnego.  Spójrz więc na poniższą tabelę. Wiele znanych pestycydów to trucizny.

Tab.  Klasy toksyczności  pestycydów w stosunku do ssaków.
   [row]
      [cell]Klasa toksyczności [/cell]
      [cell]Stopień zagrożenia [/cell]
   [/row]
   [row]
      [cell] I[/cell]
      [cell]Trucizny[/cell]
   [/row]
   [row]
      [cell]II [/cell]
      [cell] Trucizny[/cell]
   [/row]
   [row]
      [cell]III [/cell]
      [cell]Substancje szkodliwe [/cell]
   [/row]
   [row]
      [cell]IV [/cell]
      [cell]Substancje szkodliwe [/cell]
   [/row]
   [row]
      [cell]V [/cell]
      [cell] Substancje praktycznie nieszkodliwe[/cell]
   [/row]


Obecną  roczną produkcję pestycydów na świecie szacuje się na kilkaset tysięcy ton, zaś  na same tylko europejskie pola rozsypuje się rocznie ponad 45 tys. ton trujących  związków.

Zrozumiałe  jest, że założeniem idealnym jest pełna wybiórczość działania, tj. niszczące,  toksyczne działanie pestycydów na niepożądane formy, natomiast nieszkodliwe dla  człowieka i pożytecznych zwierząt, owadów i roślin. Niestety, rzeczywistość jest  bardziej prozaiczna i niesie ze sobą poważne konsekwencje, ponieważ wybiórczość  działania pestycydów okazała się w praktyce nieosiągalna.

Badania  doświadczalne wykazały szkodliwy wpływ pestycydów na większość organizmów  żywych, w tym także na organizmy ludzi oraz przyczynianie się do poważnych  chorób człowieka. Ogromna większość pestycydów ma dużą zdolność do tzw.  biokumulacji w organizmach żywych, w dodatku znacznie większą w  organizmach wodnych niż lądowych.

Zazwyczaj w  wyniku procesów związanych z działaniem łańcucha pokarmowego następuje  zwielokrotnienie zawartości pestycydów w organizmach. Jest to szczególnie  niebezpieczne dla tych organizmów, które znajdują się na końcu łańcucha  pokarmowego. Dotyczy to ludzi i wszystkich drapieżników. Mimo, że nowoczesne  technologie pozwalają na wprowadzanie do produkcji coraz mniej toksycznych  środków ochrony roślin, to jednak ja dotąd nie wyprodukowano takiego preparatu,  który byłby całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Pestycydy odznaczają się  silnym działaniem  kancero- i mutagennym oraz toksycznością -  często nieselektywną. Wiele z nich, po dostaniu się do środowiska i po reakcji z  innymi środkami chemicznymi obecnymi w środowisku, przekształca się w substancje  jeszcze bardziej niebezpieczne. W dodatku substancje te mają doskonałą zdolność  przemieszczania się i trwania w całym ekosystemie.

Szczególnie groźne są tzw.  substancje persystentne – to znaczy takie, które w związku ze  swoją trwałością długo pozostają w obiegu. Przykładem może być np. osławione DDT  i jego analogi oraz wiele innych (do DDT jeszcze wrócimy).

Pestycydy  łatwo dostają się do wód, a dalej drogą naturalnego łańcucha pokarmowego do  coraz to innych organizmów. Większość pestycydów jest wysiewana bezpośrednio do  gleby, rozpylana lub rozpryskiwana  nad polami uprawnymi,  plantacjami i lasami.

Ocenia się  na podstawie badań, że niewielka tylko ilość środka chemicznego osiada na  opryskiwanej roślinie (10-20%), zaś jedynie 0,1% zastosowanego insektycydu  dostaje się na ciało owadów, które zamierza się zwalczyć. Reszta paruje lub  spływa do gleby. Pestycydy mogą być uwalniane do środowiska na wiele sposobów.  Wymywane z pól przedostają się do rowów, rzek i jezior. Z czasem dostają się do  oceanów poprzez obieg wody. Mogą być wymywane do wód gruntowych skąd przedostają  się do strumieni lub są sukcesywnie używane do nawadniania.
Podsumujmy więc – do  wód pestycydy przedostają się poprzez:
·      spływ  powierzchniowy,
·      przenikanie przez  glebę powodując przy okazji chemiczną jej erozję,
·      bezpośredni opad na  powierzchnię gleb i wód przy spryskiwaniu pól i lasów przy użyciu samolotów i  śmigłowców,
·      ścieki powstające przy  produkcji pestycydów,
·      ścieki powstające przy  myciu urządzeń służących do przeprowadzania oprysków,
·      ścieki miejskie  (fungicydy i bakteriocydy),
·      stosowanie  bezpośrednich metod zwalczania roślin wodnych i owadów,
·      ścieki z zakładów  stosujących pestycydy, np. włókienniczych,
·      opady atmosferyczne,  wskutek czego skażeniu ulegają zbiorniki wodne znajdujące się nawet w dużej  odległości od terenów rolniczych.


Zrozumiałe,  że ilość pestycydów w wodach zależy w znacznej mierze od intensywności upraw w  badanym regionie, a co za tym idzie także od intensywności stosowania  pestycydów, rodzaju upraw, pory roku, intensywności opadów oraz przepływu  analizowanych cieków wodnych. Dryfowanie, parowanie i wytrącanie przenosi pestycydy zarówno do  pobliskich jak i odległych siedlisk. W ten sposób trucizny są w stanie przebywać dalekie odległości dostając się do miejsc, w których nigdy  nie były stosowane.

Pestycydy  wpływają na całe ekosystemy. Mówiliśmy już, że stając się częścią łańcucha  pokarmowego kumulują się w tkankach zwierzęcych. Ostateczne stężenie tych  substancji w tkankach zwierzęcych jest często nawet kilka milionów razy  większe od początkowego ich stężenia w wodzie, glebie i roślinach.

Znaczne  ilości pestycydów stwierdza się rybach, skorupiakach i ssakach,, a nawet w  tkankach ludzkich i mleku kobiet. Ogólnie poziom pozostałości pestycydów  w  mleku kobiecym nie  przekracza kilkunastu milionowych  części grama, lecz ta wartość jest wystarczająca, by zakłócić prawidłowy  przebieg początkowego rozwoju dziecka. Jest to tragiczne – ten  degradujący  wpływ na nasze zdrowie poprzez ciągle powiększający się zasób egzogennych (pochodzących spoza ustroju)  trucizn w ludzkim ciele spowodowany spożywaniem pestycydów rozpuszczonych w  tłuszczach roślinnych, rybich, drobiowych i zwierzęcych.

Zgodnie z  wynikami najnowszych prac badawczych u osób, które były wystawione na  działanie pestycydów znacznie zwiększa się  niebezpieczeństwo:
·      zapaści na  chorobę Parkinsona (o 70% ),
·      zapaści na choroby  nowotworowe,
·      uszkodzeń wątroby i  układu nerwowego,
·      powstania  zaćmy,
·      powstania zaburzeń  okołoporodowych i porodu,
·      powstania zmian w  układzie nerwowym związanych z padaczką, chorobą Alzheimera, stwardnieniem  rozsianym,
·      uszkodzeń układu  pokarmowego.


Spośród  wielu pestycydów szczególnie groźna (o czym wspominam także w artykule o  mogilnikach)  jest grupa sześciu spośród dwunastu substancji  określonych jako „trwałe zanieczyszczenia organiczne” – aldryna, dieldryna, DDT,  heptachlor, toksafen, heksachlorobenzen. Na koniec zajmijmy się jeszcze  wspomnianym już, najbardziej chyba znanym, pestycydem – DDT  -   dichlorodifenylotrichloroetanu,  znanym  pod nazwą handlową Azotox,  Ditox, Tritox.

Wykorzystywany był powszechnie od początku lat  40-tych do początku lat 60-tych XX wieku w zwalczaniu malarii i wszawicy na  całym globie. Stosowano go również w ogromnych ilościach w kilkudziesięciu  krajach w ochronie roślin, szczególnie przy zwalczaniu stonki ziemniaczanej.

Obecnie  stosuje się jeszcze DDT w Afryce Równikowej do walki z malarią. Stamtąd jego  opary przedostają się do górnych warstw atmosfery, przemieszczają się nad  półkulę północną i spadają w postaci deszczu i śniegu na kraje Północnej Europy,  łącznie ze strefą podbiegunową.

Okazało się  z czasem, że jest to wyjątkowo trwały związek. W glebie ulega rozłożeniu dopiero  po kilkunastu latach i ma zdolność kumulowania się we wszystkich organizmach  żywych, także u ludzi. Największe jego stężenie zanotowano u zwierząt  drapieżnych będących końcowym ogniwem łańcucha pokarmowego. Skutki jego  działania obserwuje się w kolejnych pokoleniach. Znajduje się go dzisiaj w  organizmach ludzi i zwierząt zarówno na obszarze Arktyki, jak i w Europie czy  Ameryce Północnej.
Objawy ostrego zatrucia DDT u ludzi to:
·        wzmożona pobudliwość,
·        zaburzenia koordynacji  ruchów,
·        bóle głowy, wymioty i  drgawki,
·        zgon na skutek  porażenia ośrodka oddechowego i obrzęku płuc.


DDT wpływa  na:
·          rozwój dzieci  (upośledzenia już w fazie życia płodowego),
·          porody powodując ich  przedwczesność,
·          wagę urodzeniową  (mała),
·          zaburzenia pracy  układu hormonalnego,
·          zwiększenie ryzyka  zachorowalności na raka sutka.


Czy wiesz, że:

Ø        najbardziej  zatrważające jest to, że w trakcie badań próbek warzyw i owoców laboratoria  wykrywają również te  pestycydy, których stosowanie od wielu lat jest w  Europie całkowicie zakazane,
Ø        w roku 1986 z  powodu spożycia melonów zatrutych pestycydami w USA zmarło 6 osób, a 1350 uległo  ciężkiemu zatruciu,
Ø        wg niemieckiej  publicznej kasy chorych AOK, rocznie w Niemczech dochodzi do ponad 20 tys.  zatruć z powodu skażenia  żywności pestycydami; czy w Polsce  wykonuje się podobne badania i czy są one udostępniane opinii publicznej  podobnie jak w USA czy Niemczech?
Ø        stosowanie  pestycydów w domu czy ogrodzie jest równie niebezpieczne jak rozpylanie ich na farmie lub praca w charakterze kontrolera jakości tych  chemikaliów,
Ø        w ponad  trzydzieści lat po zakazie stosowania DDT w Stanach  Zjednoczonych pestycyd ten jest nadal wykrywalny u ok. 10%  ludzi, podczas gdy jego metabolit – DDE występuje  u niemal każdego (badania na Uniwersytecie Berkeley w  USA),
Ø         „…nie jest możliwe wycofanie DDT z  przyrody. Nie można się go pozbyć. Choć upłynęło 30 lat od wycofania  DDT ze sprzedaży [w Polsce w  latach 70-tych XX wieku – przyp. autora], to nadal związek ten jest  wykrywany w mleku kobiet” – prof. Jan Ludwicki z Państwowego Zakładu  Higieny.


JEDYNYM  SKUTECZNYM SPOSOBEM
NA  USUNIĘCIE PESTYCYDÓW Z WODY PITNEJ
JEST  OSMOZA ODWRÓCONA.

Źródło: http://www.eioba.pl/a/1ole/jeszcze-jedna-trutka-na-nas-pestycydy


Chemia zabija nie tylko chwasty - 1/2. Żywność Genetycznie Modyfikowana (GMO)
https://www.youtube.com/watch?v=hcQM7ZgGQQ8

Jaki wpływ na zdrowie może mieć żywność genetycznie modyfikowana? Czy czeka nas epidemia bezpłodności? Jakie jeszcze zagrożenia niesie ze sobą GMO?
« Last Edit: (Sat) 06.06.2015, 03:48:59 by BladyMamut »
“Zacznij tam gdzie jesteś, użyj tego co masz, zrób co możesz”
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić rozsądku.


Jeśli widzisz uszkodzony post - kliknij "Zgłoś do moderatora". Dziekuje

Offline BladyMamut

  • Administrator
  • WyBudzony
  • *
  • Posts: 2 554
  • Reputacja: +12/-0
Odp: Jak szybko i tanio usunąć pestycydy z warzyw i owoców
« Reply #2 on: (Sat) 06.06.2015, 03:56:57 »
W jakich owocach i warzywach kryje się najwięcej pestycydów?

Kupując jabłka, pomarańcze czy marchewkę kierujemy się zazwyczaj wyglądem ? wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety to może być pułapka. Piękne owoce i warzywa to często efekt działania pestycydów, czyli chemicznych substancji stosowanych po to, by chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. W których owocach i warzywach kryje się ich najwięcej?

Przed pestycydami trudno się ustrzec, ale można wybrać taką żywność, która zawiera jak najmniej szkodliwych substancji. Taka myśl przyświecała amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG). Wzięła ona pod lupę 48 popularnych owoców i warzyw, przebadała je pod kątem zawartości  pozostałości pestycydów. Publikując swój raport podzieliła je na „czyste” i „brudne” produkty.

Tak przedstawia się „brudna” dwunastka:

1.Jabłka
2.Truskawki
3.Winogrona
4.Seler
5.Brzoskiwnie
6.Szpinak
7.Słodka papryka
8.Nektarynki
9.Ogórki
10.Ziemniaki
11.Pomidory cherry
12.Ostra papryka

Chociaż są to badania żywności obecnej na amerykańskim rynku to trudno zaprzeczyć, że jabłka są rekordzistą nie tylko na tamtejszym rynku.

– Jabłka rzeczywiście chłoną najwięcej pestycydów – potwierdza Elżbieta Lenarczyk, wiceprezes Społecznego Instytutu Ekologicznego. – Aż trudno uwierzyć, co dzieje się w okresie wegetacyjnym w sadach grójeckich (skąd pochodzi ponad 40 proc. polskich jabłek). Wręcz toną w białej chmurze. Nie miejmy złudzeń, są to uprawy konwencjonalne. Nic nie pomoże ani mycie, ani obieranie owoców ze skórki. Pestycydy i tak pozostaną. Dlatego najlepiej wybierać owoce z upraw ekologicznych.

Jak wygląda sytuacja w Polsce?

W ramach ostatniej dużej kontroli, którą przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, zbadano ogółem 2 222 próbki, w tym: świeżych owoców i warzyw, zbóż, żywności przetworzonej (włączając produkty dla niemowląt i małych dzieci) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. 16 pochodziło z upraw ekologicznych. W 1821 próbkach nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na poziomie równym bądź niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego stwierdzono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w tylko 10 przypadkach.

Jak pestycydy wpływają za nasz organizm? Przeprowadzono wiele badań nad ich szkodliwością. Okazało się, że są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, gdyż mają niekorzystny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego, a także mogą powodować zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu układów hormonalnego i immunologicznego u nienarodzonego dziecka. Mogą też przyczyniać się do znacznego spowolnienie metabolizmu w trakcie odchudzania, a wręcz powodować tycie. Zwiekszają też ryzyko rozwoju raka i mogą prowadzić do obniżonej płodności w dorosłym życiu.

Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić także do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami  i powikłaniami. Warto zaznaczyć, że nie wiadomo dokładnie, jaki jeszcze wpływ na nasze zdrowie może mieć mieszanka pestycydów. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy mogą pojawić się nawet po wielu latach.

Warto też poznać listę „czystych” warzyw i owoców, w których szkodliwych związków jest najmniej:

1.Kukurydza
2.Cebula
3.Ananas
4.Awokado
5.Kapusta
6.Groszek
7.Papaja
8.Mango
9.Szparagi
10.Bakłżan
11.Kiwi
12.Grapefruit
13.Melon (kantalupa)
14.Słodkie ziemniaki
15.Pieczarki


Zrodlo: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,W-jakich-owocach-i-warzywach-kryje-sie-najwiecej-pestycydow,wid,16107177,wiadomosc.html?ticaid=114fea


Pestycydy na co dzień – 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców



Mając świadomość ilości pestycydów używanych dzisiaj w uprawach warzyw i owoców, coraz więcej osób zastanawia się, czy należy jeść świeże i surowe warzywa i owoce.  Eksperci uważają, że tak.

Oczywistym jest fakt, że najlepsze dla nas są produkty organiczne. Niestety, ceny takich produktów sprawiają, że nie są one osiągalne na co dzień dla wszystkich konsumentów.  Warto więc wiedzieć chociaż, które z nich są najbardziej zanieczyszczone, a które najmniej. Tak, aby móc świadomie kształtować swoje domowe, warzywno-owocowe menu.

Produkty o najwyższym stężeniu pestycydów, które należałoby kupować wyłącznie w postaci organicznej, to:
*jabłka
*seler naciowy
*słodka papryka
*brzoskwinia
*truskawki
*nektarynki
*winogrono
*szpinak
*sałata
*ogórki
*borówki amerykańskie / czarne jagody
*ziemniaki

Dodatkowo warto wspomnieć o zielonej fasoli oraz jarmużu, w których również możemy znaleźć pestycydy budzące obawy.
Jeśli jednak zamierzasz kupować nie-organiczne produkty, wybieraj te o najniższym poziomie toksycznych związków:
*cebula
*kukurydza
*ananas
*awokado
*kapusta
*groszek
*szparagi
*mango
*bakłażan
*kiwi
*melon kantalupa
*słodkie ziemniaki
*grejpfrut
*arbuz
*grzyby

Spożywając każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców z „czystej piętnastki”, jesteś narażony średnio na działanie 2 pestycydów. Jednak, jeśli pięć razy dziennie sięgasz po nie-organiczne produkty z „toksycznej dwunastki”, wystawiasz się na działanie 14 toksycznych substancji.
Powyższe dane opierają się na wynikach 51 000 testów przeprowadzonych w latach 2001-2009 przez organizacje USDA oraz FDA, na 53 najpopularniejszych warzywach i owocach. Produkty te za każdym razem płukano i obierano, aby odtworzyć warunki, w jakich najczęściej je spożywamy.

Źródła:
http://www.ewg.org/foodnews/summary/
http://www.ewg.org/foodnews/list/
http://eartheasy.com/eat_pesticides_produce.htm
http://abcnews.go.com

Zrodlo: http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/


Zobacz na:
Szczury karmione przez całe życie kukurydzą GMO rozwijają w sobie guzy, 70% samic umarło przedwcześnie.
https://forum.wybudzeni.com/index.php?topic=1873.0
“Zacznij tam gdzie jesteś, użyj tego co masz, zrób co możesz”
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić rozsądku.


Jeśli widzisz uszkodzony post - kliknij "Zgłoś do moderatora". Dziekuje